香港東亞織髮 East Asia Hair Weaving

香港自由行-論壇

查看: 918|回復: 3

姊弟戀要考慮的4件事

中级会员

姊弟戀要考慮的4件事  愛情感悟

姊弟戀要考慮的4件事  愛情感悟
一講起姊弟戀,唔少女生既忐忑又卻步,擔心對方年紀比自己細,唔知段感情work唔work。究竟開展姊弟戀之前,有咩考慮因素?

他夠成熟嗎?

兩個人拍拖,年齡並唔係最重要嘅因素。就算佢細過你,如果佢思想夠成熟,能夠俾到你安全感嘅話,有必要太拘謹於數字上嘅差距嗎?

中级会员

他對將來有計劃嗎?

好多女生擔心,同細過自己嘅男生拍拖會「無將來」,驚佢只係「玩玩吓」。而且如果自己身邊朋友開始結婚,同一個年紀細啲,有好似未定性嘅男生一齊,怕會浪費青春。

但其實諗深一層,男生年紀大定細,都唔保證佢一定可以俾到幸福你。更重要嘅,應該係佢嘅性格如何?你哋之間夾唔夾?佢對你係咪認真?如果佢對將來有一定計劃,你亦睇得出佢肯努力向目標進發,就應該要對佢有信心。

中级会员

大家有共同的目標嗎?

兩個人要一齊生活落去,有共同嘅目標係好重要。如果你一心想30歲後結婚做主婦,但佢只想環遊世界無諗過建立家庭,即使呢一刻大家拍拖好有火花,之後都會有好多問題出現。相反,如果大家憧憬嘅未來係一樣嘅話,呢段感情長遠嚟講亦會維繫得更好。

中级会员

你害怕旁人目光嗎?

如果問完自己以上幾個問題之後,你覺得佢係合適嘅男友,但心裏依然有小小卻步嘅話,咁你就要問下自己,係咪因為驚旁人對「姊弟戀」嘅目光?如果係咁嘅話,可能問題係出喺你而唔係佢身上。

其實愛情係兩個人之間嘅事,人哋點睇點諗,並唔係最重要。但如果你好在乎身邊人點睇自己,覺得同細過自己嘅男友一齊唔自在,咁就真係要諗清楚應唔應該開展呢段感情,以免輕率開始咗之後你又後悔,浪費大家時間,甚至傷害到對方。