香港東亞織髮 East Asia Hair Weaving

香港自由行-論壇

查看: 1755|回復: 3

好彩有聯通香港數據組合頂住,不然呢排唔夠數據上網!

高级会员

呢排香港人人自危,好多公司個個都work from home,有啲後生仔唔生性就work from hill成班人去行山,擺上網呃like。我哋公司就彈性處理,分開兩批同事,輪着返公司,唔使每日返寫字樓做嘢,每個星期有兩三日留係屋企,但係屋企啲細路都唔使返學,成日嘈住晒,喺屋企都係做唔到嘢,完全冇工作效率。所以我會拎埋電腦落去樓下Starbucks,帶着耳筒進入專心模式,快啲做晒公司野就係自己嘅時間。

好彩有聯通香港數據組合頂住,不然呢排唔夠數據上網!  香港旅游 +Sunset 夕陽

因為驚用Starbucks嘅Wi-Fi唔安全會俾人hack,所以都係靠自己手機數據分享出嚟上網最穩陣,做完公司野再上下YouTube 同討論區或者睇吓邊度有口罩賣,點知掛住上網,d數據倒水咁倒,未夠半個月就爆咗,真係嚇親我。

我用開聯通6GB plan,唔係太多數據,不過貪佢有大陸數據,返大陸唔使用漫遊上網。我平時都係返工搭車上下網,公司同屋企都係用Wi-Fi,所以都夠用。係而家疫情嚴重,大家都要work from home,所以先咁快爆數據。唯有用住香港數據組合買數據,頂住先。

一開始買咗兩次5GB,但係一個星期就用晒。跟住我就買香港數據組合入面最抵買嘅$180/20GB,買咁多唔怕用唔晒,因為啲數據係用到當月嘅最後一日,唔會受到截數日影響。

好彩有聯通香港數據組合頂住,不然呢排唔夠數據上網!  香港旅游 +Sunset 夕陽

佢哋官方網站都寫得好清楚,應該係得佢哋一間電訊商咁樣計算香港數據組合,對用家來講都幾着數,所以我呢個月一到月頭就買咗20GB先,可以慢慢滅呢20GB,之後啲日子就唔使限住上網。而且買呢啲香港數據組合都好方便,只要好似上面張圖send個SMS就可以,跟住就可以即刻用新買嘅數據上網。可以參考下佢哋官方網站。

雖然買咗香港數據組合,但係我都會定期去check住d數據用咗幾多,依家可以用中聯通嘅手機Apps,即係My Cuniq,又或者上佢哋官網登入都可以。

經過呢兩三個月,我已經慢慢習慣新嘅工作模式,亦試過晒Starbucks嘅咖啡口味。先專心工作,然後上網消磨一陣時間,就返屋企同小朋友食飯同埋教佢地做功課。其實時間都幾緊迫同埋精神消耗都大,如果唔係中間上一陣網放鬆下,真係頂唔住。所以每個月比多一百幾十蚊買香港數據組合,真係唔慳得!

中级会员

數據計劃比較:[/table][table=0,transparent]
4G(21M)/4.5G上網月費計劃(24個月合約)

電訊 供應商
3HK
CSL
自由鳥4
SmarTone
CMHK*
MO4
中聯通
HKBN#

價錢
HK$288/15GB (+HK$58/月升級至數據任用)
HK$198/6GB
HK$140/12GB^
HK$268/18GB
HK$298/50GB
HK$68/2GB + 20GB 社交數據
HK$108/10+16GB
HK$88/無限 好彩有聯通香港數據組合頂住,不然呢排唔夠數據上網!  香港旅游 +Sunset 夕陽

平均1GB價錢
HK$19.20
HK$33.00
HK$11.66
HK$14.89
HK$5.96
HK$34.001
HK$9.38

行政費
HK$18
HK$18
沒有
HK$18
豁免
沒有
HK$18 網上申請可免行政費)
HK$18攜號轉台可免行政費)

通話分鐘
5,500
無限
無限
無限
無限
無限
無限
3,000

超過計劃數據額後的速度
少量降速2
停用
任用(速度不高於 128kbps)
少量降速2
少量降速2
少量降速2

附加數據
HK$158/3GB (有效3個月)3
HK$50/1GB
HK$100/10GB
HK$50/1GB
此計劃未提供 相關服務
HK$60/5GB
HK$30/1GB
此計劃未提供 相關服務

平均1GB價錢
HK$52.60
HK$50
HK$10
HK$50
HK$12
HK$30

中级会员

SmarTone $238 12GB本地全速數據 送每月大灣區2.5GB數據(全中國+澳門) 無限本地通話分鐘

中级会员

好彩有聯通香港數據組合頂住,不然呢排唔夠數據上網!  香港旅游 +Sunset 夕陽 CSL Family Plan

HK$128
好彩有聯通香港數據組合頂住,不然呢排唔夠數據上網!  香港旅游 +Sunset 夕陽2018-01-25更新
本地流動數據:6GB
本地通話分鐘:無限

上台方式:家庭共享計劃

商戶:CSL

本地流動數據  (600 Mbps 極速網絡)   6GB
本地話音分鐘  無限
本地Wi-Fi 用量  本地Wi-Fi 用量
本地網內短訊  10,000
本地數據增值服務計劃  $28/200MB 或$50/1GB
合約承諾期      無須承諾期
免費增值服務  「來電過濾服務」(4) (價值:按月收費$22)