香港東亞織髮 East Asia Hair Weaving

香港自由行-論壇

查看: 917|回復: 3

一人剪髮店剪髮二十元

中级会员

【東方日報專訊】【專案組報道】 近年各區出現一人剪髮店,老闆要剪髮,且要洗頭並恤髮,收費最平二十港元起,甚至將頭髮分區逐區計錢,務求找到生存空間。
「經驗師傅服務,剪髮二十元」,六十七歲的理髮師傅潘伯扎根深水埗海壇街八年有多,店舖內只放得下一張理髮椅、洗手盆及小量工具。舊式理髮舖在香港買少見少,潘伯惟有以平價淨剪二十港元作招徠,「收得貴少少人哋都唔嚟啦,呢區大把剪髮舖,人哋仲會有埋按摩添。」
潘伯表示,日均接待約二十位客人,如客人要求洗頭和剃鬚,則收附加費五元至十元不等,生意勉強能維持一家生計。店舖以做熟客生意為主,部分客人已幫襯六至七年,但區外客居多,反而街坊較少。
老派講求快靚正 力銷經驗
學徒出身的潘伯從事理髮師已近四十年,過去在北角、荃灣等均曾開設理髮店,形容理髮店「易開難守」,「開舖可能一張櫈、幾把鉸剪已經夠,但有客嚟到,點樣留住佢哋先係最難!」他又指,老派理髮店講求「快、靚、正」,與新式髮廊不同,「好似呢啲剃刀,依家啲髮型師未必識揸,識得揸嘅都係老一輩。揸呢啲刀,一唔小心,一剃就剃走人哋成忽肉!」
「其實都唔知啲客滿唔滿意服務,都唔會即時講。佢哋返轉頭可能係因為服務,亦可能係因為價錢,有好多因素。」潘伯一向只堅持「做好自己」。現時該店佔地雖小,每月租金仍要約二千元,潘伯坦言如業主加租,便考慮不再營業,隨時再少一間老派小店。
舊區飛髮舖 推優惠吸客
同樣選擇於深水埗區開設小型理髮店的晶姐,其店舖位於區內商場高層,標榜平價單剪五十元,「始終深水埗係舊區,多學生,仲有啲獨居老人,唔可以定價太高,但又要交租,又唔可以收得太平。」現年四十八歲的晶姐,十七歲時已在內地開設髮廊。
商場高層人流或會較少,故開業數天,晶姐已想出不同優惠,冀能以奇招吸引新客,如「剪三次後第四次半價」等等,更有「淨剪劉海收三十元」的安排,「諗住人哋修少少,費事收咁多錢啦!」但晶姐擔心招數未必有效。她表示會持平常心對待生意,現時只寄望周末和假日能有更多客人到場,「希望賺到夠交租啦!」

中级会员

一人剪髮店剪髮二十元  專題報導

注册会员

注册会员