香港東亞織髮 East Asia Hair Weaving

香港自由行-論壇

查看: 968|回復: 3

忘年戀我係佢嘅靈魂伴侶

中级会员

79歲嘅劉詩昆同43歲嘅孫穎愛情故事,從藝術譜出真感情,4年前二人正式公開戀情,呢段年齡相距36年忘年戀對佢哋嚟講並冇難度,佢哋思想言行一致,一生中難得遇到的靈魂伴侶,他倆真情剖白。

劉詩昆:「我找到孫穎以後,我覺得整個人生,特別是人生中的愛情、婚姻劃了一個最完滿的句號,現在已離不開她,除了感情,還有親情和愛情,我所做的一切都離不開她,做甚麼也會告訴她,每天不在一起,我們會打很多次電話,一、兩小時便會打給她。」劉老師笑指現時大家嘅關係已過咗甜言蜜語階段,經歷過兩段不愉快婚姻,劉詩昆話:「認識她(孫穎)之後才知道最好的感情是甚麼,以前不太明白。」

孫穎則謂36年嘅差距對佢嚟講啱啱好,佢話:「佢年紀對我啱啱好!我同老師思想上深度溝通,慶幸有機會兩個人喺藝術世界、現實世界中建立咁深厚嘅感情,年紀唔係問題,反而兩個人思想係大基礎,要互相配合。」孫穎仲冧爆指大家係天生嘅靈魂伴侶,佢話:「呢句說話我覺得好貼切,年紀細嘅時候感覺唔到咁深入,但老師身上嘅純真,尤其係童心真係億金難買,生活中帶畀我哋好多快樂,對我嚟講我係好需要精神上嘅燈塔,一位男士無論生活中幾艱難困苦,內心都咁靚,好童真去面對,好難諗冇咗呢個燈塔力量嘅感受,境界高於兩個人嘅相處,真係二合一。」

至於會唔會考慮結婚,孫穎話:「我哋都探討過,呢樣只係形式、儀式,我哋唔看重,冇需要。我哋互相呼應、欣賞,係真正靈魂伴侶,記得之前老師哮喘入院,姑娘問我係老師邊位?我同佢講我係佢嘅靈魂伴侶,姑娘唔畀我入去,可能佢覺得我係癲,好好笑。」

中级会员

忘年戀我係佢嘅靈魂伴侶  愛情感悟

中级会员

中级会员

事件中的女主角蓋燕,四十九歲,出身自黑龍江省齊齊哈爾農民家庭,有一姊一弟,報稱在北京電影學院畢業,曾當演員和主持,昔日為追求劉詩昆,自薦任他音樂會的報幕員。二人婚後來港,據知蓋燕性格變得火爆剛烈,又曾將友人送贈丈夫的金幣溶掉,再鑄成金鏈給自己和弟弟。

據了解,蓋燕曾在日記中自稱為「亞瑪遜河女戰士」,她說要以婚姻做戰場,又比喻兩人關係猶如「貓捉老鼠」,「我要增強自己的抵抗力,不可以倒下去,我要有種精神,兵來將擋,水來土淹……貓和老鼠的關係是吃掉牠,遊戲就玩完了,不吃掉還有希望。」