香港東亞織髮 East Asia Hair Weaving

香港自由行-論壇

查看: 914|回復: 6

數據唔夠唔使蹭網!CUniq本地4G數據組合可靈活申請

高级会员

好多人發現自己嘅套餐數據唔夠用嘅時候,第一時間諗到嘅就係去蹭人地嘅WiFi,但大家都知道呢一個唔係好嘅行為。而且蹭網嘅訊號會比較弱,多數情況下上網速度都會好慢,甚至有時候會經常斷網。所以咁又何必呢?不如自己去申請一個本地4G數據組合!

點解咁樣講呢?因為而家流行申請額外嘅本地數據組合,價位比較合理而且數據比較充足,可以解決數據唔夠用嘅問題。開通咗本地4G數據組合之後,數據問題就唔使擔心,亦都唔使到處蹭網,更加唔使擔心信號問題,輕輕鬆鬆就可以滿足上網需求!

數據唔夠唔使蹭網!CUniq本地4G數據組合可靈活申請  World Travel 世界旅遊

而家嘅本地4G數據組合非常之多,聯通上線嘅數據組合目前比較受歡迎,主要係因為價位比較合理,再加上申請方法簡單,數據組合靈活,所以深受當地人歡迎。

要申請聯通本地4G數據組合方法好簡單,只需要通過手機發送指定短信到118就可以申請,可以根據自己嘅需求選擇唔同數據,唔同價位嘅組合。聯通提供三種數據組合,分別係$60/5GB、$100/10GB及$180/20GB,用幾多就申請幾多,隨時隨地都可以申請,即買即用。值得一提嘅係,用戶無論係當月邊一日申請本地數據,該申請嘅額外數據都可以使用到當月嘅最後一日,係唔會受到用戶原來嘅賬單截止日期嘅影響。

非常之靈活嘅一個本地4G數據組合,而家好多人都陸續開通。畢竟而家確實係網絡時代,用手機上網已經成為主流。申請開通額外嘅本地數據組合就唔需要到處去蹭網喇,無論喺屋企定係出去都可以用自己嘅數據,而且上網速度唔使擔心,所以何樂而不為。

注册会员

數據計劃比較:[/table][table=0,transparent]
4G(21M)/4.5G上網月費計劃(24個月合約)

電訊 供應商
3HK
CSL
自由鳥4
SmarTone
CMHK*
MO4
中聯通
HKBN#

價錢
HK$288/15GB (+HK$58/月升級至數據任用)
HK$438/10GB
HK$140/12GB^
HK$268/18GB
HK$298/50GB
HK$68/2GB + 20GB 社交數據
HK$108/10+16GB
HK$88/無限 數據唔夠唔使蹭網!CUniq本地4G數據組合可靈活申請  World Travel 世界旅遊

平均1GB價錢
HK$19.20
HK$43.80
HK$11.66
HK$14.89
HK$5.96
HK$10.81
HK$9.38

行政費
HK$18
HK$18
沒有
HK$18
HK$18 攜號轉台/上網上台可免行政費)
沒有
HK$18 網上申請可免行政費)
HK$18攜號轉台可免行政費)

通話分鐘
5,500
無限
無限
無限
無限
無限
無限
3,000

超過計劃數據額後的速度
少量降速2
停用
任用(速度不高於 128kbps)
少量降速2
少量降速2
停用

附加數據
HK$158/3GB (有效3個月)3
HK$50/1GB
HK$100/10GB
HK$50/1GB
此計劃未提供 相關服務
HK$60/5GB
HK$30/1GB
此計劃未提供 相關服務

平均1GB價錢
HK$52.60
HK$50
HK$10
HK$50
HK$12
HK$30

注册会员

數據唔夠唔使蹭網!CUniq本地4G數據組合可靈活申請  World Travel 世界旅遊

注册会员

MO手機月費全城最平68元
在比較的八間電訊網絡供應商中,有四間的月費更低於200元有找,包括MO、3香港、W.E.及香港寬頻。當中3香港的年青副線MO,是「Mobile Online」的簡寫,故順理成章使用3香港網絡。
MO最大賣點是月費較傳統電訊網絡商便宜,4.5G全速計劃包20GB本地社交數據,適用於IGFacebookWhatsApp、LINE及WeChat手機應用程式(App);另包2GB本地流動數據。此計劃適合低數據量、而非經常打網絡遊戲、甚少上YouTube睇片的手機用戶,若平日僅主要瀏覽社交平台,數據量還算夠用。約嫌一個月數據量少,可透過MO App加購,1GB至5GB每月收費介乎20元至60元。

另一賣點是無合約期,就算只上台一個月也可以。而低月費計劃大多不支援手機網絡共享(Tethering)功能,MO此計劃可與朋友分享網絡,可算加分。除MO外,有意在2019年底前轉台的手機用戶,3HK正推廣4.5G全速手機月費優惠。

注册会员

手機月費200元以下抵玩選擇
W.E月費原價218元,減至188元,折扣率約86折,合約期24個月,條件是用戶必須於2019年12月31日之前成功攜號碼轉台。計劃更附送增值服務「任用數據王」,即原本用完6GB下,其後數據任用。另外,計劃原包括2,000基本及1,000心連心分鐘,若機主可出示公司卡片或員工證,更可即時upgrade至無限通話分鐘。此外,月費200元以下選擇的電訊網絡商,還包括衛訊旗下的W.E,月費為188元。

W.E是使用3香港網絡,在指定衛訊門巿可開台。用戶在使用5GB數據後,雖然數據任用,但由於受公平原則(FUP)所限,所享用的網絡資源將因應網絡情況而分配會較少,或有機會出現小量降速情況。不過,要留意的是,用戶在開台時須另繳付100元sim卡費用,其後在合約期的首月結束後才會退回。而非衛訊會員,亦須繳交18元行政費。

注册会员

香港寬頻手機月費計劃附加贈品多
對於一向善打格價戰的香港寬頻,以租網形式,租用數碼通及中國移動香港的網絡。月費190元,較大方包20GB數據,用完後是FUP無限本地數據流動通訊。上台先免一個月月費,更送2GB大灣區漫遊數據、無限通話分鐘。另送24個月myTV SUPER App瀏覽、免費12日Wi-Fi蛋,計及附加贈品,可說性價比高。

近日宣布全港首家流動網絡營運商、完成5G安裝及測試的中國移動香港,亦包每月20GB數據及本地無限數據用量。攜號碼轉台用戶可免首月月費,額外送2GB大灣區數據及400元電子繳費券。後者可作網上繳付服務計劃月費用途,令月費慳上加慳。對高用量又不想被鎖速的用戶來說,可考慮CSL、1010旗下的4.5G全速計劃。

注册会员

CSL手機月費計劃不限速用得盡興
csl攜機上台月費,若選用4.5G全速無鎖速服務,原價月費為374元。查詢客服中心職員指若機主能證明是轉台客,便可享月費238元。大劈136元之餘,6GB加其後無限全速數據,並豁免18元行政費,合約期為24個月。而1010的合約期較長至36個月,計劃原價374元,首年上台免月費優惠。