香港東亞織髮 East Asia Hair Weaving

香港自由行-論壇

查看: 1570|回復: 6

廣東話食死貓 乜意思:

中级会员

我都未曾做過,咁你即系屈我食死貓啫。(我都沒做過,那你就是強迫我背黑鍋啊。)

我冇做錯,你唔好屈我食死貓。(我沒有做錯,你不要冤枉我。)

話你知:

「食死貓」是廣東俗語。廣東話中「死貓」的意思是無妄之災,「食死貓」即承受了無妄之災。

以前一些黑心商販用死貓肉代替新鮮的貓肉,被稱為「屈人食死貓」。「屈人食死貓」就是在食客不知的情況下,用差的商品來代替好的商品,久而久之,「屈人食死貓」變成了「強加於人」的意思。

中级会员

粉腸
廣東話嘅粗口[撚樣]嘅諧音之一,用嚟形容啲人面目可憎或者奸狡。

中级会员

金魚佬
喺金魚街一帶徘徊嘅中年男人,泛意係指對細路有興趣嘅中年男人,好似[叔叔帶你去睇金魚…]係金魚佬嘅口頭禪。

中级会员

碌葛
係指人呆笨,好似[粉葛]咁保頭保腦嘅人。

。攔坦
原本係[死蘭彈],意思係[毫無責任感嘅軟皮蛇]。但係呢個詞語經過發哥[周潤發]嘅演繹後,就變成咗鬧嗰啲行事粗魯冇禮貌、冇教養同冇文化嘅人。

。豬兜
。豬 dum 兜
係譏諷嗰啲又笨又蠢嘅人。

中级会员

廣東話食死貓   乜意思:  獅子山下俗語漫談

磨豆腐,顧名思義就是兩個柔軟的物品互相摩擦,通常是指兩個女生的陰部相互摩擦刺激,
以達到性愉悅與性高潮之目的,所以主要的摩擦點通常是陰蒂附近的部位。
磨豆腐也是另一種女生雙方可以同時享受快感的姿勢,
所以在女同志社群中算是常見的性愛模式。

中级会员

廣東話食死貓   乜意思:  獅子山下俗語漫談

中级会员

廣東話有好多得意嘢,今次分享下廣東話入面同「貓」同「雞」呢兩種動物有關嘅廣東話。

你又有無識得啲廣東話係有「貓」、「雞」呢兩隻字嘅呢?

貓 【maau1】=Cat
我搵到 6 隻貓,喵喵喵,喵喵喵!

出貓
意思:作弊、呃人

(有無人係未試過「出貓」㗎?)

出貓【ceot1 maau1】
literal translation: out cat
meaning: to cheat (in an examination)

咁啱英文 Copycat 又有抄襲嘅意思,兩隻貓應該相認下!

食死貓
意思:自己明明無做錯,但被迫為其他人嘅過錯承擔責任

(又應該人人都有過「食死貓」嘅經驗啦!)

食死貓【sik6 sei2 maau1】
literal translation: eat dead cat
meaning: to take the blame for other person’s fault

食貓麵
意思:表示挨鬧、被責備

(好似隻隻貓都係常見品種,不過呢個講法而家少人講啲?)

食貓麵【sik6 maau1 min6】
literal translation: eat cat noodle
meaning: be scolded

賴貓
意思:抵賴,唔認自己錯

(呢個講法而家好似已經好舊式)

賴貓【laai3 maau1】
literal translation: deny cat
meaning: to refuse to admit one’s fault

污糟貓
意思:污糟,污糟嘅人

(唔知點解要燒埋隻貓嗰叠⋯⋯人類污糟就自己認咗去啦!)

污糟貓【wu1 zou1 maau1】
literal translation: dirty cat
meaning: dirty (person)