香港東亞織髮 East Asia Hair Weaving

香港自由行-論壇

查看: 733|回復: 3

請關注孩子們 劉德華

中级会员

請關注孩子們 劉德華  娛楽新闻
劉德華(華仔)主演的新片《失孤》,講述內地拐帶兒童的問題,難得劉天王放下形象,甘願暴曬兩個月,又磨去指甲,扮演一身土氣的農民,從未如此的華仔,坦言連快將三歲的女兒劉向蕙,差點也認不出他。

以往演過無數電影和角色,也演過父親,但今次不同的是,華仔於三年前當了父親,這次演一個失去兒子的父親,他坦言情感上更投入:「當然做父親嘅感覺強咗。」拍《失》片為的是甚麼?華仔很認同導演彭三源的講法,就是希望引起大家的關注。 請關注孩子們 劉德華  娛楽新闻

失與得
導演彭三源首次執導,一來便是這類沉重的題材,加上要男主角劉德華演一個歷盡滄桑的農民,華仔說:「我唔係因為劇本而接,最初我未睇劇本,我知道個題材係打拐,而且係真人真事,喺我細個時,拐子佬拐帶係好大件事,依家香港好少有發生,但係喺其他國家,仍然有呢啲事,每年有接近200萬個細路唔見咗,全球都有呢個問題。」
華仔透露最初他也不明白導演為何找他去演,他說:「導演嘅想法好單純,佢同我講,因為你拍會有好多人關注。」
拍戲多年的華仔,這次跟新導演合作,需要時間磨合嗎?他說:「冇得磨合啦,始終要拍就拍,反而新導演要好好保護。(點解呢?)尤其我哋呢啲藝人,只要畀啲眉頭眼額,或者面色佢睇,所有人唔會再尊重呢位導演,所以我哋要更小心處理。」
對於兒童被拐的社會問題,屢屢發生,是否希望藉《失》片,救得一個得一個呢?華仔坦言:「只要你同我睇多兩眼個小朋友,可能拐人嘅就唔敢做,其實有時幫人發多一張相,唔知有冇用,但多一個人發可能會有用。」華仔形容好像在戲中,最後井柏然飾演自少被拐的男孩能找得到,就是一個不起眼的人幫了他,華仔表示他們不是想達到甚麼目標,而是想建立希望,他還笑稱:「下一次可以係拍《得孤》呢!」

中级会员

追多個
劉德華向來甚少談及家人,三年前女兒劉向蕙(Hanna)出生,他的身份不單止是人夫,更是人父,當了父親的華仔坦言演繹時,情感上更投入,他說:「係呀!當然做父親嘅感覺強咗,但我對家庭理念,一向都好重,戲內冇乜細路仔嘅戲,反而三姑(吳君如)嘅戲有細路仔,佢見到小朋友,突然間話想生番個。(咁你呢?)想,想㗎!哈哈哈!(祝你今年成功?)多謝。」
在《失》片中,還有吳君如和梁家輝客串,華仔坦言由他親自邀請的,華仔說:「係呀,因為我有份演,導演話如果香港演員演,件事會特別啲,更多人關注,本來搵家輝做和尚,點知佢又要留番頭髮做舞台劇,其實唔係佢做邊個角色嘅問題,導演想香港藝人都好關注呢件事,家輝同君如一埋位好似上晒身咁。」
華仔談到不止他主演的《失》片探討打拐的題材,早前導演陳可辛也拍了《親愛的》,華仔說笑話:「如果陳可辛早啲搵我,可能我會接呢,哈哈!」他還打趣說:「我哋畀佢上(上畫)先。」

中级会员

父與子
華仔在《失》片的造型,可說是前所未有,演活滿臉滄桑的農民,造型上他是如何練成?他說:「我哋行到邊拍到邊,見環境許可,我就落車去拍,好似有場在火車站嘅戲,嗰個城管係假,我旁邊嗰個人先至係真,佢仲問我個細路幾多歲唔見,真係冇人認得我,我都冇諗過會咁成功。」
為了令造型更有說服力,華仔花了兩個月時間曬黑皮膚,他說:「我暴曬咗兩個月,點解唔曬燈?曬燈靚過頭太平均,曬太陽自然啲,好似手指要特登磨咗去,唔可以咁光滑咁靚,手指仲要睇落好粗糙咁,嘩!拍完部戲,返嚟搞咗幾耐。」問女兒Hanna認得嗎?他笑笑口說:「認唔到,真係認唔到。」
華仔演一個失兒15年的父親,遇上年幼曾被拐的井柏然,雖然兩人沒有父子關係,但華仔在戲中幫對方尋親。
現實中華仔當了父親,在戲內他也是父親的角色,與井柏然發展一段父與子的感情,首次跟井柏然合作,華仔說:「可能喺開始時唔太信任,但佢好努力,我哋用好多時間去混熟,每次埋完位,我就同佢傾偈,例如傾吓覺得長輩係點樣,覺得劉德華係點樣嘅人。」華仔更笑稱:「佢得25歲,真係可以做我個仔㗎,我哋好傾得埋,可能我哋有緣分,講真有啲人我係傾唔嚟。」

中级会员

未死心
拍這部戲,華仔跟住劇組穿州過省,可有遇到被拐在街頭當乞丐的小朋友?他說:「呢個我哋以前都見過,但我哋冇辦法去理解,真係窮定係畀人拐咗。」好像華仔的角色,因失去兒子後,不敢回家,每次回去好像只帶來失望,「我個角色好怕面對太太同媽媽,因為佢媽媽唔見咗個孫,所以我個角色如果唔去搵,媽媽會過意不去。」至於那位真人版的爸爸,華仔見過他,「佢失去兒子已經好多年,能搵番嘅意念已經很低沉,好淡,淡到你唔相信,佢依家幫人搵,但我唔希望係咁,信念好緊要。」
戲內有不少橋樑的場景,原來都觸動到華仔,「每經過一條橋,好似去到另一個地方,依家有機會,如果唔試唔去,就更加搵唔到。」談到與和尚的一場戲,華仔坦言最深刻,他說:「現場所有都係真和尚,只有同我對手嗰個唔係,唔知點解會咁似,嗰場戲拍得好好,因為好真,可能佢哋係真和尚,喺現場個種冷靜,你估唔到,當叫佢哋去休息,個個去搵個位坐低去做功課同唸經,呢一刻反而係導演想要嘅,於是冇打燈情況之下照樣拍,大概20分鐘就做晒,呢個真係好難得,我覺得好Magic。」