香港東亞織髮 East Asia Hair Weaving

香港自由行-論壇

查看: 850|回復: 1

圍標襲荃威推翻1.7億工程

注册会员

圍標襲荃威花園 小業主推翻1.7億工程

趙恩來,三十歲,工黨社區幹事、兩年前成立全港業主反貪腐反圍標大聯盟,處理過約二十宗個案。他曾經做「無間道」任田北辰的競選助理,因而知悉建制派與法團的關係。反圍標反得多,最深刻戰場是他的家,和一班年輕業主聯手chur爆求變。

趙恩來讀中學時加入支聯會青年組,曾獲田二少聘用,「臥底」身份被揭破後,做李卓人助理並加入工黨。今屆區選單挑田二少失敗後,未來專注反圍標。

好多大廈法團,同建制派關係千絲萬縷,政黨同法團主席成日飲茶灌水,有啲大廈甚至由親中區議員做埋主席。到選舉就發功,口話禁止宣傳,實際上,主席護住建制派候選人去拍門,或者搞嘉年華會、酒樓聚餐,搵候選人做嘉賓派禮物,贏晒居民印象分。 偏偏呢類法團特別鍾意搞維修,連我由細住到大嘅荃灣荃威花園都唔例外,十幾年前每戶已經夾過八萬元,點知上年又話要再申請房協資助做維修。十幾間顧問入標,法團篩剩四間俾大家「假普選」,主席周圍問人拎授權票,揀咗間顧問費係市價三分一嘅,令大家以為執到寶。點知間公司交上嚟份報告,工程範圍同面積冇寫,材料淨係寫幾貴但唔講物料,最後工程估價高達一億七千幾萬元,貴過市價起碼兩、三成。法團同顧問係咪有親就真係唔知,但個建制派區議員就不停出海報、搞街站撐大維修。 好似我老豆咁嘅老業主,大多數唔知頭唔知路,好彩荃威夠偏僻,近年吸引一班後生仔貪平買樓。有幾個唔怕事嘅不停追問,但法團好快盯到實,例如佢哋寫文宣入信箱被管理員阻撓,攝入住戶鐵閘又被偷。佢哋於是嚟搵我幫手,我叫佢哋先同相識嘅鄰居「口耳相傳」,建立一個幾十人嘅核心小組。

【團結】

我雖然喺組織同法律上提供意見,但過程中盡量低調,費事有人話政黨介入。最後二、三十個小業主,竟然勤力到兩、三個禮拜內,向三千四百幾戶人拍門講發生咩事。四個月後,終於籌夠業權份數開大會,決定係咪推翻大維修。 開會前,法團又用舊手段,刮咗四百幾張授權票,見反大維修嗰邊得六十幾張,諗住「坐定粒六」,搵埋民建聯立法會議員陳恆鑌等建制友好到場,見證勝利一刻。但正式投票嗰晚,竟然有千六個業主親自嚟投票,見到陳恆鑌仲指住嚟鬧。住咗荃威三十年,喺山邊食正冷風,喺呢晚見住班業主團結chur到盡,最溫暖最可愛。 上個月班居民再出動,KO成個建制法團,換過班新人。但舊法團好似「小強」,唔肯交數簿出嚟不特止,仲出律師信話業主大會嘅程序中有隻字錯咗,管理公司又唔肯同新法團合作。點解可以咁?呢個問題真係要問政府。法團就算同顧問、工程公司一齊圍標,政府都冇得刑事檢控,ICAC又無法出手。一日未修改《建築物管理條例》重罰圍標,小人依然會利用法團搵食玩死小業主。呢場仗,仲有排打。

注册会员

圍標襲荃威推翻1.7億工程  热门话题+新闻 + UFO

趙恩來,三十歲,工黨社區幹事、兩年前成立全港業主反貪腐反圍標大聯盟,處理過約二十宗個案。
他曾經做「無間道」任田北辰的競選助理,因而知悉建制派與法團的關係。
反圍標反得多,最深刻戰場是他的家,和一班年輕業主聯手chur爆求變。

趙恩來讀中學時加入支聯會青年組,曾獲田二少聘用,「臥底」身份被揭破後,做李卓人助理並加入工黨。今屆區選單挑田二少失敗後,未來專注反圍標。