香港東亞織髮 East Asia Hair Weaving

香港自由行-論壇

查看: 1450|回復: 9

梁思浩接鬼來電墳場被趕

高级会员

梁思浩主持有線節目《怪談》多年,聽過不少靈異經歷,但最恐怖的莫過於自己親身遇惡靈,在墳場被鬼趕,嚇到半死!

梁思浩自爆親身經歷,重提一個有關「凶號」的真實故事:「好多人覺得電視台好猛鬼,其實未算,墳場先係最猛!」

「你哋好扯啦!」

他透露事件發生在2011年8月26日,地點是華人永遠墳場,當時他正忙拍節目《怪談》,當中設直播環節接聽家庭觀眾的電話,思浩憶述:「當電話接通後,我就問:『邊位家庭觀眾?』電話中卻傳來一把怪聲答:『你哋好扯啦!』我再問多次:『咩話?』佢都係答:『你哋好扯啦!』嚇到我匆匆收咗線!」

回撥打唔通

等到廣告時間,思浩大為緊張地問監製:「頭先嗰個係咩人?監製答:『冇事喎,係家庭觀眾打嚟!』咁我即刻回撥番嗰個電話號碼啦,但原來係冇呢個號碼o架!其實係靈界想講畀你哋知,墳場係唔可以拍嘢,唔好開電話,因為佢哋隨時都可以打到電話畀你!」

高级会员

梁思浩接鬼來電墳場被趕  超自然 + 恐饰

高级会员

高级会员

高级会员

2013年03月06日
有線、 now兩台逢源,主持《怪談》及《娛樂審死官》自命最愛揭露真相的梁思浩,近日終於踢爆踢出禍,懷疑接到黑幫恐嚇。

梁思浩早前往日本拍攝《怪談》,為自殺的 AV女優草莓牛奶招魂,懷疑因此得罪日本黑幫,回港後接到死亡恐嚇,對方聲稱若然節目被播出街將會有所行動。

思浩更自爆有人送他樽裝飲品,豈料飲用後頭暈及作嘔,懷疑被人落毒。接連被恐嚇及迷暈,思浩嚇到大叫:「好震驚!好驚!」更一度想報警保自身。
梁思浩在新一輯《怪談》中極多奇遇,探訪燒死一家三口鬼屋時,聽到女童在耳邊唱歌、在自殺森林遇到靈雀帶路、草莓牛奶招靈又被恐嚇,連環驚嚇到喪喊!

梁思浩上月初跟隨有線《怪談》到日本,拍攝新一輯《鬼之咒.東瀛 13》節目,其中一集要為去年跳樓自殺身亡的著名 AV女優草莓牛奶招魂,據悉一名同行的草莓牛奶好友疑似鬼上身突然狂喊,講出跳樓自殺是因為藝能界冇人對她好,得唔到愛才決意離開呢個世界。

高级会员

有人以草莓牛奶名稱註冊,在梁思浩 facebook連發 3則恐嚇留言,翻譯全文大意:「雖然我知你會去拍攝草莓牛奶,但在這問題上,對我們來說是個很大的煩惱,希望你之後不要播出…日本與香港非常接近,我們知道有甚麼方法找到你的。」仲唔係恐嚇?

高级会员

他又說當時是在草莓牛奶一名好友的酒吧做招魂,本來已清場,但中途有兩名穿著西裝的金毛㗎佬突然出現,站在暗角,只是思浩當時並沒有理會他們;到了臨回港前,寫稿員阿 Man及思浩就接到兩個操日本語的來電,語氣並不友善,但因聽唔明日文只好收線,想不到回港後就接到恐嚇留言。梁思浩說有意報警:「我好震驚!好驚!我問過律師,佢建議我向日本領事館備案。」

險遭迷暈

除用了 fb恐嚇,他更自爆兩個月前被迷暈:「經常有人送 嘢去電台畀我, 嗰次有 fans送 咗 3支玻璃樽裝飲品 嚟,我女助手擺 咗上我架車,我以為係女助手買 嘅,返到屋企開 咗支飲 咗兩啖後,突然好暈、想嘔,以為自己感冒,好彩好快冇事。第日揸車返電視台時又飲 咗兩啖,即刻神志不清幾乎撞車呀!我立刻泊埋一邊落車扣喉,再打畀《怪談》監製佐治講:『我俾人落毒呀!』家 3支 嘢仲 喺我屋企,留番 嚟化驗。」

雖然思浩大叫好驚,但認為唔使請保鑣:「以往 嘅經歷話畀我聽,如果個天要你走,今日行出去都要死啦,我好命硬 嘅!」

高级会员

嚇慣 01年被摑三巴嚇到尿閉

梁思浩入行 27年可謂新聞多多, 01年被掌摑事件最為轟動,當年思浩在《歡樂今宵》中扮容祖兒,爆肚說了:「多謝梁生照顧我兩母女,我老闆係老實商人。[sosad] [sosad] [sosad] 」同月思浩在九龍塘商場廁所被兩名大漢掌摑三巴。

事後商人楊受成因涉嫌與案有關到警署協助調查,梁思浩則稱因精神受困擾無法排尿 36小時,其後楊受成被裁定與案無關獲退回保釋金。而警方則派 10名警員全天候輪流貼身保護梁思浩一年。

高级会员

高级会员

《歡樂今宵》扮 嘢環節一向只為娛樂大眾,卻有傳因為梁思浩扮容祖兒時爆肚講錯 嘢惹禍。《蘋果日報》圖片