香港東亞織髮 East Asia Hair Weaving

香港自由行-論壇

查看: 1387|回復: 3

中港上網卡幾多錢贵吗?

高级会员

讲起中港上網卡,幾多錢嘅先至啱呢?对于呢个问题如果畀我回答嘅话,我一定向大家推荐联通cuniq網上商城,毕竟我喺呢个地方购卡都唔喺一次两次,而且我嘅工作就喺喺香港同内地之间来回穿梭。記得以前非常之唔方便,每次到香港就办香港本地嘅电话卡,把内地嘅卡暫停一下,番内地都喺如此。自从知道联通cuniq網上商城,就再都唔使咁麻烦,因为人家有一卡双号嘅业务,办一个香港号码仲可以附加一个内地号码。

有咗一卡双号嘅中港上網卡,我嘅生活似乎变得更轻松。有人可能会问,咁樣嘅卡幾多錢,贵吗?对于呢个问题,我可以好负责任的跟你讲,只要你喺联通cuniq網上商城购买就唔贵,因为聯通喺一家已经运营多年嘅经营上網卡电话卡嘅網上商城。最主要嘅喺佢哋嘅营销我非常欣赏,走嘅喺低價位,但喺卡里包含嘅服务却唔少,总可以畀使用者带来好多方便。对于價位呢一块,我都喺经過比较先发现非常令人心动嘅,一开始唔明,总喺到咗香港办理当地嘅上網卡,要花唔少钱嘅,每次都觉得好心疼,毕竟将大量嘅资金花到通讯上仲喺有啲无奈加唔舍嘅。於是就想从邊度可以搵到低價位好用嘅电话卡呢?上網一搜先发现,咁樣嘅卡真唔少,经過自己嘅比较,最后将联通cuniq網上商城确定成为咗自己长年合作嘅店铺,自己从中真没少受益。

中港上網卡 幾多錢贵吗?如果你仲喺问呢个问题,不妨听听我嘅建议,去联通cuniq網上商城睇一睇,到咗嗰度你就会明白,如果你喺个爱旅游嘅人,咁你就更去对地方了,嗰度嘅旅游卡種類好多,国内嘅国外嘅都有,为大家嘅旅行带来方便。
详情请上香港聯通官网https://www.cuniq.com/hk,了解更多关于通話卡的资讯。

中级会员

中國聯通「跨境王」本來係一張好出名嘅中港漫遊卡,因為佢支援上網之外,仲可以做到中港通話。不過,因為中國手機號碼實名制,一卡兩號功能係年初已被癈,上網收費又俾不上其他中國漫遊 SIM 卡,變左無乜人會用。可能因為咁,中國聯通香港靜靜雞批左兩個新版本出街:「跨境王 中國 3 天遊」與「跨境王 中國 5 天遊」,睇個名都知短線之用,特色如下:

卡名:「跨境王 中國 3 天遊」
使用網絡:3 香港 (up to 4G) / 中國聯通 (up to 4G)
4G 制式:FD-LTE (支援 1800 頻段的手機都用到)
速度 /FUP:首 200MB 4G 速度 (我哋測試過,香港都有 over 10Mbps 表現),後 128kbps,中港共用
通話:20 分鐘 (中港共用,包括香港接聽及致電中國大陸及係中國大陸打番香港及接電話)
其他:香港接駁鈴聲
原價:$78
Y 拍售價:約 $60

注册会员

大陸免翻牆 4G 無限上網卡,每日低至 HK$3!今次呢款叫鴨聊佳 Mobile Duck 嘅 4G 中國內地 30 日數據卡,面價 HK$128,提供 30 日中國內地/香港共用 4G 流動數據,並支援數據共享至其他裝置(Tethering),鴨記只係賣 HK$90,平均每日只需 HK$3!

鴨聊佳 Mobile Duck 係由中國移動官方嘅特約經銷商儲值卡,大陸用中國移動 4G 網絡,當然可免翻牆用 Facebook、WhatsApp 等。資料顯示,服務有效期由儲值卡啟用日翌日起計至第 30 日香港時間 23:59,亦即可提供最長 31 日大陸任玩數據,不過當然有 FUP,在數據用量累計 3GB 後,速度將調至不高於每秒 128kbps。

注册会员

同系之鴨聊佳 Mobile Duck 卡還有 1 日版(服務有效期由儲值卡啟用日翌日的香港時間 23:59)賣約 HK$35/張或 HK$100/3 張,實際可用 2 日,中港數據用到 1GB 後便會即時停止!它另有 3 日版(服務有效期由儲值卡啟用日翌日起計至第 3 日香港時間 23:59),鴨記賣約 HK$45,實際可用 4 日,中港數據用到 1GB 後限速 128kbps。

另外,先前介紹過的新版 3HK 中港澳萬能上網年卡 (黃卡),包漫遊通話、轉新網絡,鴨記亦已返貨,賣約 HK$145 至 HK$150。