香港東亞織髮 East Asia Hair Weaving

香港自由行-論壇

查看: 1915|回復: 3

去內地出差!申請聯通大灣區上網月費計劃 真係抵用!

高级会员

大灣區經濟發展越嚟越好,而且香港內地同澳門三個地區之間嘅聯繫亦都越來越緊密。對於生活係香港本地嘅我哋嚟講,平時喺做嘢,旅遊呢一方面,確實都會有唔少嘅驚喜,特別係交通越來越方便,喺香港去澳門去內地嘅人就越嚟越多。就好似我表哥咁,佢就經常會去外地出差,因為嗰邊有工廠。之前佢仲問我大灣區上網卡邊張好用,因為佢覺得而家自己用嘅月費計劃非常之貴,唔抵用,想重新轉台。
表哥真係問啱人,因爲我而家用緊嘅都係依家熱門嘅大灣區上網月費計劃,聯通香港Cuniq網上商店申請,仲免咗內地號碼月費,行政費以及本地快遞運費。

去內地出差!申請聯通大灣區上網月費計劃 真係抵用!  香港购物 + 銀行服務

聯通嘅大灣區上網卡,之前都係經朋友推薦,因為對比其他同類型嘅上網卡,月費平好多。我開通嘅係最貴嘅月費計畫,$270一個月,可以享受香港基本通話分鐘無限服務,另外大灣區嘅不限速共用數據,仲有10G用量,另外聯通仲送10G,一共有20G,雙倍數據。喺限速數據方面,無論香港內,內地或者澳門三個地區都享有無限任用的福利,不過如果用完10GB指定高速數據之後就會限速。
因為月費比較平,再加上贈送數據用量又比較多,而且的確係比較方便經常需要喺香港,內地,澳門之間來往嘅人,所以我就將呢個大灣區月費計劃推薦畀表哥,方便佢經常去內地,咁樣佢就唔使額外買內地上網卡。而且佢自己仲送一個內地號碼,一卡兩號,無論係出行定係工作, 效率都會大大提高!
對了,而家通過聯通網上申請仲可以享受到比較多嘅優惠,仲有幾個唔同嘅價錢/計劃可以選擇,最低月費只需要$90港幣就可以搞掂!

注册会员

去內地出差!申請聯通大灣區上網月費計劃 真係抵用!  香港购物 + 銀行服務

中國移動香港 CMHK「大灣區服務計劃」,提供了中國內地、香港、澳門數據共享服務,而呢個計劃共有 3 個足以秒殺對手的殺手鐧:

殺手鐧 (1):增加 20GB 大灣區數據選擇
好多人認為,返大陸或者去內地旅行,無需要用到咁多數據,而事實係唔係呢?相信好多人都希望,返大陸都可以如常般,無牽無掛咁繼續睇下片、打下機,又或者出 Trip 工作嘅時候,同公司同事保持聯絡。但事與願違,非不為也,實不能也,唔係因為「無需要」,而係網絡商推出的數據 Plan 用量有限,俾到盡得果 10GB, 眨下眼就用盡。

有見及此,CMHK 決定將「大灣區服務計劃」,增加 20GB 的漫遊數據選擇,相比其他網絡商如網絡商 C、網絡商 T,用家可以更加無拘無束的使用漫遊數據。

殺手鐧 (2):加推大灣區無限限速數據
上面都有提過,就算係返到大陸,用家對漫遊數據用量的需求,其實都很大。增加 20GB 漫遊數據,無疑是將其他網絡商比下去。而 CMHK 呢個「大灣區服務計劃」仲有一個更正嘅地方,就係加推了大灣區無限限速數據。(小編聽聞唔止大灣區內用到,現時喺中國其他省份都用到。)

注册会员

注册会员

之前佢仲問我大灣區上網卡邊張好用,因為佢覺得幸运飞艇直播福彩双色球结果幸运时时彩走势图而家自己用嘅月費計劃非常之貴,唔抵用,想重新轉台。