香港東亞織髮 East Asia Hair Weaving

香港自由行-論壇

查看: 836|回復: 5

新手第一次買鏡頭, 應該買行貨定水貨好? 同埋有D咩要注意

注册会员

如題, 想問下大家意見

https://www.price.com.hk/product.php?p=573447

見到行貨同水貨差成 1200
當然我都知有保養同冇保養既分別
但除左水貨價錢吸引同有D C Hing 唔介意冇保養之外
其實有冇分別? (例如要睇下鏡頭易唔易壞, 易唔易入塵而返廠清塵 (清塵算計保養?))

同埋買鏡時帶埋自己部機上去試, 但有D咩要試?
有D人話會走焦, 係唔係關 AF 成日對焦唔到既問題? firmware 可以解決得到?

唔好意思真係太多問題....

注册会员

新手第一次買鏡頭, 應該買行貨定水貨好? 同埋有D咩要注意  攝影技術研討
我喜歡買二手,夠經濟.

注册会员

新手第一次買鏡頭, 應該買行貨定水貨好? 同埋有D咩要注意  攝影技術研討

確實檢查外表, 是否有擦不去之髒污, 或是有損傷, 這點是必須靠自己仔細檢查的哦!並且將
鏡身上所有的功能旋鈕都扳動一次試試, 看是否有操作不順的地方, 尤其注意刻度尺表是否有不能對準的情況。

注册会员

檢視鏡頭正面ˋ反面的鏡片部份, 是否有括痕ˋ擦傷, 以及目測鏡片內是否有白色塵點ˋ髒污ˋ毛絮。

中级会员

鏡頭的重量和體積差距可說是十萬八千里,小的可以僅有 3 公分長 / 110g 重,大的則可以達到 >50 公分長 / >3 公斤重,當然這兩個例子相當極端,
一般標準鏡頭也不會這麼大隻這麼重。但主要想跟大家說,
如果今天想追求是輕量化的裝備,那麼挑選鏡頭時就勢必得注意了;
另外,同樣功能和定位的鏡頭若是想更加輕量化,
可能就會伴隨著些微的犧牲 (比如光圈比較小、焦距範圍小等等),
這個部分可能會和第一點有些衝突,所以一切還是得根據自己的需求來決定。

中级会员

鏡頭卡口
什麼是鏡頭卡口呢?白話一點就是:每個品牌的相機,都有它對應的鏡頭接口,Canon 有 RF 卡口、Sony 有 E 卡口、Nikon 有 Z 卡口等等。那大家可能會好奇,假如我買 Canon 的相機,只要選 Canon 的鏡頭就一定沒錯,對吧?可惜這句話並不完全正確,因為鏡頭卡口並沒有這麼單純,所以我們必須在第一點就得先強調。

由於相機有分單反相機和無反相機兩種,而依照感光元件大小又分成 全畫幅(FF) 和 APS-C 兩種,因此排列組合下來其實應該有 4 種組合的相機類型 (如下表)。所以阿,雖然同樣是 Canon 的相機,但是卻會有好幾種的鏡頭卡口,為了大家更好理解,我們將常見的這些鏡頭卡口統整在下表裡。