香港東亞織髮 East Asia Hair Weaving

香港自由行-論壇

查看: 550|回復: 0

雲頂高原賭場酒店之故事

中级会员

一個星、馬、泰九天團開始…………

領隊阿John 帶着31人從泰國開始、再到馬來西亞、最後才到星加坡,九天泰馬星才對!而原本32 人的一團,因團友中阿豪兩夫婦在出團前一天鬧了場大交,使只有賭鬼阿豪單人而來,使這團成了31人,而阿豪便成John的同房客人,而故事也開始了……………

第六天黃昏,在車上阿John道 : [ 好了!重有十五分鐘就到今天晚上所住的雲頂高原大酒店。其實到了今天已第六日了,這幾天大家冇馬跑、連六合彩都冇得玩,實有D失落感啦,由其每晚看住我同房阿豪哥,比睹虫不停咬,害我幾鬼擔心……………又比佢嘈到冇覺好瞓,哈!哈!講笑啦!但今晚一定有覺好瞓,因為佢成晚都係賭場嘛!但你大家去創業興家前,先提大家晚膳及明天集合時間,因如過了時仍未出現,我就當你嬴緊錢 ( 賭緊錢 ) ,咁大家就唔等你哪!記得返嚟請大家食餐好就得哪……………。]

巴士一到,各人便在Lobby 等分房,第2間..3..4..5..第15間,好一切弄好,John立回頭想找阿豪,但發現阿豪未等分房,早已帶着行理消失了,John還心道 : [ 等埋分房都等唔切,拿埋D 行理唔通用嚟晒你冷…!] 因此John 在櫃枱留下阿豪資料及所住房號,便和導遊各自回房………………

07:00 pm用晚膳集合只有26 個,更有趣是去了賭的人中,除阿豪外全是別人

的父親,留下老婆仔女和團友去吃飯,自己就走去 Happy !

08:45 pm 用膳後回到酒店,5 大睹客正拼命中……… 阿豪仍未拿櫃枱之門卡

10:30 pm 已有二人回到老婆身邊…… 阿豪仍未出現櫃枱

11:45 pm 阿 John 仍未見阿豪回房,開始覺得阿豪在賭場太久了,快8個小時

了。

於是 John 便走到賭場去找阿豪,但四處也找不到,更在VIP房看着另外兩名爸爸失意地回去,5人中4個比阿豪遲的客人也已回房,但仍未見阿豪出現。阿John 決定先至電4 名賭爸爸,確定有否人曾看見阿豪。誰知原來到了雲頂後,便沒有人見過他了,反以4 名爸爸盡階互相並到。這刻…John 開始鷺了……

01:00am 阿豪不見了9 個小時, John 決定至電導遊………

[ 喂 !阿豪一直冇出現,櫃枱門卡仍未拿,他不見了9 個鐘頭哪……!]

[ 什麼?你有否找清楚呀?]

[ 有呀!我在賭場找了很久也找不到!到洒店後就冇人見過佢哪!]

[ 唔係咁煩呀!咁我依家落嚟幫手哪!]

不到5分鍾,導遊出現………

[ 情況點呀?從那裹再找呀?]

[ 成9個鐘頸……其…賈…你…估…佢會…唔會…係…係…喺果層樓呢?]

[ 果層…樓!…唔…唔會掛!]

[ 如果…真係…呢?]

[ 成…9…個鐘!…唔………!快!快找大堂經理!]

二人立到櫃枱,找到大堂經理並告知一切,更要求到(果層樓)一看……

[ 唔會哪!(果層樓)連Lift 門都唔會開,個客點走到入去吖!]

[ 救吓你哪!唔見咗9個鐘哪!一齊去(果層樓)睇睇買個安心哪!]

[ 唉!(果層樓)得三條Keys 開閘,一條响大Boss度,但佢正放大假……

另外兩條喺兩個大堂經理之手,我已至電早班經理,佢話今日冇用過!

而我今晚又冇人用過,咁個客點可能响(果層樓),除非係穿牆而入哪……]

但經理講不服二人,只好一直講,一邊同二人上(果層樓)…………

到了(果層樓)…

經理立道:[ 我開門開閘,但唔會同你哋入去找呀!都話唔可能,係要……]

門一開,不用找了,因從Lift內燈光看出去,阿豪正係(果層樓)跪在閘前,雙眼失神地搖着鐵閘,口中只不停說着3 句說話…………

[ ………放我出去…………]

[ ………唔好啦住我呀!……………]

[………點解我上嚟…………]

各人立救他入Lift, 但9個小時被困在毫無燈光的(果層樓),已使阿豪精神失常,只會說那三句話……

[ ………放我出去…………]

行程仍要繼績,但已神志不清的阿豪只能立刻送回港。

行程完畢,John 一回港立找阿豪,但已經要到青山精神病院了。而看見豪對着老婆只會說 [ ………放我出去…………]

心痛的 John 問醫生情況,反被醫生反問John: [ 阿豪究境並到什麽,這一定是十分可怕,來得極突然,及超長時間的痛苦…………!]

自始,內疚又心痛的John便常來探阿豪,更因內疚而轉行,一直到9個月後…………

阿豪治療了9個月後己差不多OK了,更能記回當天的事告知John……

[ ……當日一到Lobby 便有一個服務生幫我拿了行理,說帶我上房,我以為你知我心急去賭,便找人先安頓我,我便跟他上去……。沿路十分正常,誰知正要開門入房時,全層突然沒有了燈,服務生也不見了……反之四週出現了很多鬼怪,它們一邊大叫嚇我,一邊追着我。我發狂地四處跑找出口,但全被鎻着,我跑回電梯時又多了個閘,那刻我便失去意識了………直到上星期我才醒來一般,但原來我已瘋了9個月了……… ]

John 怒道: [ 那服務生個樣點?我實會教訓他,等他不可再害別人。]

但當阿豪型容完畢後,John 呆了。

因阿豪所型容的,那是20年前的服務生制服…